Domaine Vincey

Domaine Vincey är en av de nya starkaste lysande stjärnorna i Champagne som gör komplexa, eleganta viner med hög syra och fin frukt.
Vinerna är redan hett eftertraktade men inom några år så kommer vi här se legendstatus…

Även om de är åttonde generationens odlare så är det unga paret Marine & Quentin de första som producerar sin egen champagne (sålde tidigare till kooperativ) med start 2014.

Vincey äger 5 hektar i Grand Cru Côte des Blancs byarna Oger, Le Mesnil-sur-Oger och Chouilly som sedan 2018 odlas biodynamiskt och dessförinnan ekologiskt.
Äger även 2 hektar i Essoyes (Côte des bar), Oeuilly (Vallée de la Marne) och Germaine (Montagne de Reims) som odlas ekologiskt, dessa druvor säljs just nu till andra producenter.

Vinerna är inspirerade av arbetet i vingårdarna med en så naturlig process som möjligt, allt för att belysa terroirskillnaderna från deras olika Grand Cru byar och vingårdar.

Druvorna plockas sent för att nå en viss mognad och därmed en balans mellan frukt och mineralitet.
Vincey använder ingen pump utan här gör gravitationen jobbet så det tillsätts inga eller mycket lite sulfiter. Druvjuicerna fermenteras med naturlig jäst på använda franska ekfat.

Vinerna ligger c:a ett år (i ”Interlude” ligger 1/3 av vinet i 2år) på använda franska ekfat innan de buteljeras någon gång mellan sommarsolståndet och en vecka före nästa skörd beroende på vinerna men också månkalendern.

Flaskorna ligger sedan i källaren med kork i 3-5 år där remuage och degorgering görs för hand för hela produktionen. Vinerna är alltid fria från klarning, industriell jäst, filtrering och dosagen är låg (mellan 0-3g/l).

År 2014 gjordes totalt 4000 flaskor men vi tackar gudarna för att de ökar produktionen år för år, målet är att tillslut producera viner från alla vingårdar, då dessa viner är och kommer bli ett otroligt hett villebråd på marknaden.

För närvarande består sortimentet av 3 cuvéer men mycket nytt är i pipelinen som ni kommer få chansen att pröva de kommande åren.

Marine och Quentin är mycket knutna till en ”bonde” filosofi och ett naturligt ekosystem varpå de använder olika växtbaserade behandlingar för vinrankorna så som avkok, te, infusioner, eteriska oljor m.m.
Arbetar jordarna med häst, testar gödselväxter, kompost, te och biodynamik etc och för att kunna vara helt självförsörjande gällande alla komposter och biodynamiska preparat har de 10 minuter från vingården i Oger en gård ”Château de Renneville” med en fantastisk flora och fauna.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

för att vara först med det senaste från Winescout

Du är nu anmäld till listan