Antoine Chevalier

Årets Unga Talang i Champagne, den utmärkelsen fick Antoine Chevalier nyligen men det är inte där historien börjar utan grunden för Champagne Antoine Chevalier startade redan 1925 med Guy som var familjens första vinmakare.

Antoine som är familjens yngsta medlem återvänder till familjeföretaget i 2014, övertygad om att man måste arbeta hållbart i vingården och ekologiskt.
Innan 2014 så har Antoine hunnit med att utbilda sig hos S.T.A.E (Sciences and Technologies of Agronomy and Environment) följt av en Advanced Technician´s Certificate in Viticulture- OEnology hos Lycée Viticole d`Avize.
I början på 2000-talet arbetade han på liten yta av familjens vingårdar men för att fullända sin teknik så mångdubblade han sina erfarenheter genom att arbeta i Bourgogne, Languedoc, Drôme, Normandie, Ardèche i Frankrike men även utomlands i Nya Zeeland, Tyskland, Belgien, Spanien, Portugal och Sydafrika. Han återvände sedan till Champagne i 2011 och tog som sagt över familjens egendom i 2014.

Han gjorde mycket stora förändringar och det första var att helt stoppa med herbicider. 2017 vänder han sig till ekologisk (certifierad 2020) och biodynamisk vinodling och en ny horisont öppnas för honom.
Med stöd av hans partner, Aurore, lägger han här grunden till hans champagne avtryck. Vad han vill göra är att vara en talesman av hans terroir och natur genom att få människan och naturen att leva harmoniskt: naturlig rytm av årstiderna, markens bördighet, omsorg om fauna och flora, respekt för livslagar, bygga och upprätthålla harmoniska landskap…Dessa är några av de grundläggande principerna som tillämpas och med detta är han först med i Vitryat.
Detta har lett till att han exklusivt gör Blanc de Blancs från en vingård och en årgång – En filosofi han nu önskar att dela med andra champagne älskare (och det gör vi med glädje:)

Vinifieringen sker i ståltank, amfora och ekfat.
Den traditionella ståltanken omskriver troget terroiren samtidigt som fräschören i vinet bibehålls. Amfororna, naturligt mikroporöst och aromatiskt neutral, ger fräschör och komplexitet samtidigt som dess sfäriska form tillåter en stor kontaktyta mellan jästen och vinet. Ekfaten har valts ut för deras komplementaritet med Chardonnay. Med tiden, tanninerna av träet kommer att strukturera vinerna genom att ge fetma och kraft.

Balnd de sju druvsorter så är endast en representerad hos Antoine Chevalier och det är givetvis Chardonnay vilket är den druvan som trivs absolut bäst på denna kalkiga terroir av Vitryat. Det går aj att prata om Antoine utan att komma in på terroiren i Vitryat och denna kalkiga terroir som Antoine besitter 2,5 hektar av som är resultatet av en geologisk utveckling på flera miljoner år.
Huvudsakligen består den av krita men avslöjar en oändlig antal nyanser, denna rikedom är född i mötet mellan två geologiska stadier: mellanturonian och övre Turonian.
Mellersta turonian har en kompakt krita som ger vinerna mogna och kanderade aromer. Dess övre del är gjord av vit krita, porösare, och ger ett rakare vin med stor fräschör och mineralprofil. Antoines viner är otroligt mångfacetterade och han är verkligen den bästa ambassadören det fantastiska Vitryat någonsin kunnat önskat sig!

Vitryat är ett område som innehåller allt som gör Champagne en sådan otrolig region och det är här ett av Champagnes mest spännande projekt håller på att växa upp, i dess sluttningar genom ett kuperat och grönt landskap….Vi är glada att vår nyfikenhet tog oss hit!!!

Inga resultat hittades

Sidan du begärde kunde inte hittas. Försök förfina din sökning eller använd navigeringen ovan för att lokalisera inlägget.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

för att vara först med det senaste från Winescout

Du är nu anmäld till listan