Clément Leclere

Clément Leclere har nu i januari (2021) börjat arbeta heltid med sina egna viner.
Har tidigare jobbat med David Leclapart (2år), ett år hos Julien Guillots i Bourgogne samt Tarlant och hos hans föräldrar (Leclere Minard) förutom 2år i vinbutiker för mestadels ekologiska viner.

Clément är fjärde generationen på deras gård som ursprungligen startade 1922, i Courmas.
1990 tog Cléments föräldrar över hälften av egendomen och bestämde sig för att sätta plats i Coulommes la montagne.

Sedan 2019 äger Clément 0,6 hektar i Coulommes la montagne som är Premier Cru strax söder om Reims men nu i 2021 så hart Clément tagit över hela egendomen på 2,3 hektar så har då även mark i Courmas och Tramery.
De har inte använt några ogräsmedel sedan 2015 och jobbar mot att vara helt ekologiskt.

Terroiren i Coulommes består av lera, sand och kalksten med vinrankornas ålder är i genomsnitt 30år. I Tramery där det är mer Meunier fokus med vinrankor planterade 1969 består jordmånen av lera och kalksten men med väldigt tunn matjord och således väldigt nära till kalken vilket ger mer syra till vinerna.
Terroiren i Courmas även där Meunier fokus med vinrankor planterade 1968, precis som i Tramery finner vi här lera och kalksten samt en tunn matjord men förutom det även slipsten och flinta.
Courmas ger en härlig sälta till vinerna.

Clément använder minimalt med sulfiter och allt görs med naturlig jäst. Ingen filtrering.
Allt för att respektera terroiren och desto enklare man gör det desto bättre blir det.
På sina 3 områden görs 4 cuvéer varav en Meunier från respektive område samt en Chardonnay från Coulommes la montagne.

2018 var första året som Clément gjorde sitt eget vin och då endast en cuvée från Tramery som släpps i slutet av 2021.
Han har även gjort 293 flaskor vit coteaux, La Trame noire 2018, som är tillgängliga idag men de står i hans föräldrars namn då han ej ägde vingården tillbaka i 2018 och det är denna cuvéen vi har tagit hem.
La Trame noire 2018 är en ren Pinot Meunier från Tramery (50år gamla vinrankor) som legat på 225 liters ekfat från Benoît Marguet i 11 månader. Naturliga jästar, ingen filtrering, inget tillsatt socker.

Idag används flera ekfat, bl.a. 500 liters från Bourgogne och ett till 225 liters från Benoît Marguet.
de två ekfaten från Benoît Marguet har olika egenskaper där det som användes till La Trame noire 2018 (från Saint Martin tunnbindare) har betoning på syra/sälta, märks tydligt när man testar, medans det andra (från Taransaud tunnbindare) handlar mer om generositet som betonar rondören och renheten i Pinot Meunier.

Här har Ni chansen att följa en ung lovande odlare från sitt allra första vin och framöver kommer nya spännande releaser från en av de många unga små odlare som slåss för ett nytt champagne med miljön i fokus, som Clément själv säger ”Vi är starka tillsammans”!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

för att vara först med det senaste från Winescout

Du är nu anmäld till listan